måndag 4 juni 2012

Relalalaxa

Jag har ett problem. Jag skulle nog säga att det är ett av mina största problem och jag vet inte hur jag ska lösa det.

Jag kan inte slappna av. Och med det menar jag inte att jag är en sådan där överspänd person som alltid måste göra massa saker och som förväntar sig att alla andra ska vara likadana. Som tycker om att skriva folk på näsan. 
Nej, det här är rent fysiskt. Min kropp är ständigt på helspänn. Jag drar upp axlarna utan att tänka på det, nacken är spänd och stel och det gör ju inte underverk för mitt huvud precis. 

När jag gör mina andningsövningar varje kväll får jag kämpa för att inte spänna axlarna. Avslappningsövningar funkar inte alls. Har jag huvudvärk spänner jag mig ännu mer, vilket leder till att allt blir ännu värre.

Att bara ligga och slappna av och vänta på att huvudvärken eller migränen ska gå över är oerhört svårt. Det blir liksom väldigt långtråkigt när det måste göras varje dag. Så tv:n (är expert på alla skitserier som går på dagtid) står på, eller så läser jag bloggar, eller böcker eller gör något annat. Jag kan inte bara ligga ner och slappna av och vänta på att det ska gå över. För jag vet ju att det inte går över. Jag kan ibland ligga en timme eller två och lyssna på musik, men kroppen är ändå spänd. Det känns liksom hopplöst.

Jag har en burk med muskelavslappnande tabletter som jag tar ibland. De hjälper en liten stund, om jag har tur. Men jag blir yr av dem, så jag kan bara ta dem om jag är hemma. Jag gör stretchövningar jag fått av kiropraktorn, för att mina muskler är för korta och jag hoppas ju att de ska hjälpa till i det långa loppet. Men som det är nu är det ingen skillnad. Jag ligger här och är spänd och jag blir snart galen.

Som ni kanske har räknat ut har jag ont idag. Väldigt ont. Det är för jävligt faktiskt. Jag hade ont igår också, men det gick över framåt kvällen och jag var så glad. Men så vaknade jag i morse och huvudet kändes som att det skulle sprängas. Det är ofta så, värken kommer under natten. Jag får panik. Blir galen. Vill slita av mig huvudet och kasta ut det från balkongen. Byta kropp. Bara vara normal. Jag är så less på att huvudvärken fullkomligt tar över mitt liv, att det är den som definierar mig. Det här är inte jag. Jag vill ha mig själv tillbaka. Jag orkar inte med det här. Jag är nu inne på dag 17 med huvudvärk. Jag brukar inte räkna dagar, det känns ju jäkligt destruktivt, men jag gjorde det nu för att ni ska kunna få en möjlighet att förstå. Att vakna varje morgon och hoppas på att få må bra. Nån sekund tar det och sedan slår det till. Pang, som en hammare. "Glöm för f-n inte att du inte är normal, Caroline. Det blir en jävlig dag till, grattis grattis!"

Min akupunktris (heter det så?) säger att det pågår en kamp i min kropp just nu, mellan värken och mig själv. Jag måste tänka positivt och tro att jag kommer att vinna den kampen. Och jag försöker. Verkligen! Jag försöker vara stark och tänka att det här ska jag klara, det kommer att gå bra!
Men det har gått fyra år nu, och jag är trött. Jag orkar inte tänka positivt hela tiden. Inte när det gör så här ont. Det tar liksom över mitt psyke. Jag blir någon annan, en ynklig, skör och ömtålig person. Som jag inte tycker om. Jag gillar henne inte alls. Och jag vet inte hur jag ska bli av med henne.

Nu har jag fått skriva av mig lite. Såna här dagar är hemska. Tankarna flyger kors och tvärs, allt blir en enda röra i huvudet. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag får väl ta en tablett till. Kanske hjälper det den här gången...

Och ja, jag vet att jag borde vara lycklig och tacksam(och det är jag), som ändå har det så bra och som ska till Kalifornien snart och som har någon som älskar mig och allt det där. Men såna här dagar räcker inte det. Jag skulle ge vad som helst för att få slippa ha ont. Nästan i alla fall.


9 kommentarer:

  1. Fina....En riktigt stor kram kommer här till dig !
    Förstår dig helt..kramkramkram...

    SvaraRadera
  2. Men lilla söta..vad är det som har hänt? Har du en sjukdom?
    Eller är det oförklarligt?
    Kan du ta massage? Jag kan rekommendera thaimassage med olja. Strykmassage har jag provat och det är grymt..jag kände inte mina axlar när jag gick ut från det.
    Men nu vet jag inte varför du mår såhär...är det oförklarligt-kanske terapi? Prata med ngn. Hypnos? Gå in i sitt undermedvetna..jaa, det finns massor av ideer som sprutar ut här..
    Stor kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingen sjukdom, bara ständig huvudvärk, som ibland blir migrän. Det är stressrelaterat, så terapi är nog en bra idé. Väntar på kallelse från en psykolog och hoppas att den kommer snart.
      Massage är också bra, eftersom stressen gör att jag spänner mig och spänningen skapar värk. Det är lite tomt på kontot bara, det är inte så bra för ekonomin att vara sjukskriven. Alla mina pengar går just nu till akupunktur och kiropraktor, men jag unnade mig faktiskt en ansiktsmassage idag och ska på head-to-toe-behandling nästa vecka. Det får vara så att alla pengar går till sånt ett tag. Och Kalifornien då, det kostar ju en del (fast det är ju till en rolig sak).
      Tack för alla idéer, jag uppskattar det verkligen!
      Stor kram tillbaka!

      Radera
  3. Men...åh.. va jag känner med dig..verkligen..
    Jag antar att du har gått på en massa utredningar och gått igenom det mesta.
    Kan du eliminera stressen? Är det så att stressen även kommer av att du är just sjukskriven? Ekonomi och hela skiten..?

    Jag har migrän då och då, men mer sällan än det du skriver och det är hemskt. Dock vet jag varför den kommer oftast.

    Har du provat kostomläggningar och ngn form av motion som kan fungera tex yoga? Healng för bövelen?

    När man inte finner en medicinsk orsak så blir jag så nyfiken på vad det kan komma av. Jag tror vår kropp protesterar av olika orsaker som vi inte har lyssnat på tidigare, vi har inte sett varningslamporna och tillslut säger kroppen nope, jag vill inte mer..det låter som det du beskriver.

    Var försiktig med kiropraktorer, ibland kan de överarbeta ens kropp. En vän till mej gick under flera år pga kronisk värk och huvudvärk..tillslut fick hon nog och började träna upp sin kropp, muskler som styrde upp. Huvudvärken försvann lika så värken i kroppen.

    Jag har ju ingen aning om vad du går igenom, vad det beror på och jag kan kanske bli för mycket med alla tips och ideer..Men jag tror att våra kroppar försöker säga oss ngt, ngt vi inte bara hittat svaret på ännu...man måste tänka utanför boxen ibland :)
    Det jag menar är, om manipulation av kroppen inte hjälper så är det ngt annt du behöver :)
    Stor kram till dig!

    SvaraRadera
  4. Först av allt; tack underbara du! För att du tar dig tid och engagerar dig så mycket i någon du inte känner. Det värmer otroligt mycket, ska du veta och jag är väldigt tacksam! Vet att du har mycket i ditt eget liv så jag vill verkligen att du ska veta att jag uppskattar dina kommentarer väldigt mycket.

    Och så till frågorna :)

    Jag har väl inte blivit utredd så mycket som jag skulle vilja, min läkare säger att det inte är nån idé att skicka remiss till specialister, de tar inte emot någon som jag (vem fan tar de emot då, kan man undra?). Men den läkaren jag har har ju gått igenom det mesta, förutom typ hjärnröntgen och sånt.

    Stressen kommer från jobbet. Jag har för höga krav på mig själv och har dessutom haft en väldigt stressig arbetssituation som jag inte kan gå in på, de senaste åren. Det är bättre nu, men det är lite för sent. Kroppen är slut och jag tror absolut som du säger att den säger stopp, nu får det vara nog!
    Det är först nu som jag (med hjälp av elevernas föräldrar, faktiskt) har börjat inse att det bästa för eleverna är inte att jag ger dem allt jag kan och mer därtill. Det bästa för dem är att ha en fröken som mår bra. Jag är tillräckligt bra på mitt jobb för att göra alla nöjda utan att ta ut mig fullständigt. Nu gäller det bara att omsätta det i praktiken, jag märker ju att jag går in i gamla hjulspår när jag är på jobbet.

    Ekonomin är som tur är inget jättestressmoment, MacGyver tjänar såpass bra att vi klarar oss ändå, på hans lön och min sjukpenning/lön, vilket är väldigt skönt. Men det blir ju inga utsvävningar just nu (vi har ju ändå vårt framför oss), vilket känns helt ok.
    Att vara sjukskriven känns som det enda alternativet, jag hade aldrig orkat jobba heltid, så det här är en bra lösning.

    När det gäller kosten så försöker jag att äta allsidigt och undvika socker så gott det går (det går sådär, kan jag säga). Testade LCHF ett tag, läste att det kunde hjälpa mot mgrän, men det passade inte alls mig, tycker för mycket om potatis och pasta för att kunna nöja mig med något annat.
    Jag har inte märkt några triggers när det gäller mat och dryck, klassiker som choklad och rödvin gör varken till eller från (ibland kan rödvin spola bort migrän, men lika ofta händer ingenting). Har även hört att olika kryddmixer och pulver (som till våfflor och sånt) kan framkalla migrän. Sånt äter vi ytterst sällan, vi gillar att laga mat från grunden, men när det händer (tacos, t.ex.) så märker jag inte heller någon skillnad.

    Jag tror att min kiropraktor är bra, han jobbar egentligen inte så mycket med min kropp, utan hävdar att 75% av jobbet måste jag göra själv, med att stretcha ut mina muskler. Att träna är också bra, säger han, men jag tycker att gym är lite läskiga och har inte tagit mig dit än. Jag förbereder mig mentalt och är nästan framme. Fast träna gruppträning gör jag, dock inte så ofta som jag borde.
    Yoga är skönt, jag har svårt att få rutin på det, men gör det när jag kommer ihåg (har gått yogakurser, och har nu en dvd som jag kör här hemma). Såg också på svt att det finns något som heter migränyoga, som verkar bra. Ska köpa den boken.

    Puh, det blev långt det här!

    Tack igen för att du tar dig tid, det gör mig så glad!

    Kraaaaam!

    SvaraRadera
  5. Men ååh, det känns så fint att kunna stötta ngn som behöver det :)..jag har alltid vart sån och det får mej att må bra. Jag älskar ju att utreda hahha, lite stört ;-)
    Men jag blir skogstokig att de inte skickat dig på hjärnröntgen????? Det ska du bara kräva, BUMS! Jag ser ju svart nu..inte klokt?! Nej, välj en annan läkare, kräv en catscan av skallen el CT el va det kallas. Inget snack om saken.
    Bra du har provat kost grejer...men det verkar ju inte vara det.

    Jag tror på gym, att köra slut musklerna ger avkoppling och att stärka upp för stöd och belastning, helt klart. Prova, just do it ;-) tänk om det blir bättre :)

    Sen tror jag på terapi på djupet. Verkligen gå in i dig själv och varför du vill vara så enormt duktig..det kan ge så mycket och du lär dig verkligen att du är helt ok om du gör nada..
    Terapi is da shit :) välj en privat..du behöver ju inte gå varje vecka :) välj en själv och bli inte bara tilldelad någon.
    Blir det ngn som e bra är det toppen, men viktigast av allt är att du hittar ngn du trivs med :)

    Jag gick hos en under 2 månader, men jag höll fasaden? Jag skulle vara duktig tom där hahha..men en dag brast det. Å det va när han inte kunde förstå varför jag kände mej deprimerad..det va bra för det gjorde vi kom frammåt. Men en psykolog kan förklara ditt beteende och varför du lägger de krav på dig som du gör. Det är skitjobbigt men värt det :)
    Sen får man ta en sak i taget...jag försökte göra allt på en gång och det resulterade i yrsel några månader..då sa jag till mej själv..jag börjar med det här, sen tar jag det där osv..

    Stor kram till dig!
    Åsa

    SvaraRadera
  6. Tack för dina fina kommentarer Åsa!

    Ja, jag får väl helt enkelt kräva en hjärnröntgen. Jag har så svårt för att kräva saker, bara. Vill ju inte vara till besvär :/ Också en del av problemet, skulle jag tro. Duktig och snäll ska man vara (och jag är inte alls uppfostrad så, så var det kommer från vet jag inte, även om jag har mina aningar. Min mamma har alltid sagt att jag är bra precis som jag är, men det finns väl andra parametrar också som spelar in).

    Tänker satsa på en personlig tränare någon gång i månaden när vi kommer hem från USA, som kan visa mig vilka övningar som är bra för just mig och kanske ge mig läxor och så. Min kiropraktor tyckte att det lät som en bra idé också. Jag slutar med akupunkturen, för den har inte hjälpt och kostar en massa pengar, så det får vara, annars blir jag stressad för det.

    Och så terapin... Det tror jag verkligen på. Jag har fått psykologhjälp genom företagshälsovården, men jag har gått "mina gånger" nu, plus lite till och nu får jag hitta någon annan. Hon är ruskigt bra och hjälpte mig en hel del, att sortera fakta från tankar och känslor. Men jag behöver redskap för hur jag ska göra när det blir för mycket, hur jag ska komma ihåg att sortera, istället för som nu helt gå i spinn och bli halvt om halvt galen och gå sönder. Hon trodde att KBT kunde vara något för mig och jag håller med.
    Jag tänker att jag väntar och ser vad jag tycker om vårdcentralens psykolog och är jag inte nöjd så hittar jag någon själv. Den förra psykologen sa att hon gärna rekommenderar någon bra om det behövs.

    Men nu ska jag stressa vidare. In i duschen så eleverna får en fin och fräsch fröken imorgon. Kanske ska ta klackskor på mig, men då smäller de nog av. De är väldigt lättimponerade :)

    Stor kram till dig, underbara människa!

    SvaraRadera